Måltider i barnehagen

Gjennom medvirkning i mat- og måltidsaktiviteter skal barna motiveres til å spise sunn mat og få grunnleggende forståelse for hvordan sunn mat kan bidra til god helse. (Rammeplanen, 2017)

Solbakken barnehage har egen kjøkkenassistent, Kirsten Uddu, som har jobbet her siden 2009. Kirsten har utdanning innenfor ernæring, matlaging og drift av storkjøkken. Hun jobber 5 timer hver dag, og har ansvaret for å lage sunn og variert kost, og følger de nasjonale retningslinjer. Det vil si at vi fokuserer på å tilby et variert og sunt kosthold som alltid inkluderer frukt og grønt.

 

MÅLTIDER
I Solbakken får barna mulighet til å spise 3 måltider:

-Frokost er ikke servert av barnehagen, men medbrakt matpakke kan spises 07.00-08.30 på avdelingen, og barnehagen serverer lettmelk og vann.

-Lunsj: 

Lunsjen tilbredes av vår kjøkkenassistent og serveres fra 10.30. Avdelingene er fleksible på når lunsjen serveres da den tilpasses barnas behov og aktiviteter i de ulike gruppene. Tidspunktene kan derfor variere fra dag til dag ut i fra dette.

Lunsjen spises på avdelingene ,men i sommerhalvåret spiser vi også ofte ute.

Lunsjen er dagens hovedmåltid, den er barnevennlig og serveres til alle aldersgrupper.

Måltidet serveres med lettmelk eller vann som drikke.

-Ettermiddagsmaten serveres fra kl. 13.30 og er et lettere måltid med knekkebrød/brødskiver med variert pålegg samt frukt/grønt, og vann som drikke .De yngste barna får alltid tilbud om brødskiver da ikke alle har tenner til å spise knekkebød.

MENY
Vi har en 6 ukers rullerende meny med mange forskjellige retter. Disse vil alltid inkludere en god porsjon av frukt og grønnsaker. Neste ukes meny legges ut på Kidplan hver fredag. I tillegg henges dagens rett i kjøkkenvinduet på morgenen.

Det vil være varmrett 3-4 dager i uken, hvor det er minst en fiskerett og en vegetarrett. Mandager er det brødbasert måltid, og fredag er det hjemmelagde rundstykker. Dette er noe barna får være delaktig i å lage, og gleder seg til!

Her er et eksempel av en typisk ukemeny i Solbakken:

BARNAS MEDVIRKNING
Barna på Savannen(3-6år) får innblikk til matlaging via åpen løsning og trapper de kan stå på for å se hva som skjer på kjøkkenet. Her kan barna komme når de har lyst og slå av en prat om det som foregår på kjøkkenet. Barna bruker sansene som lukt, syn og smak for å utforske dagens rett på forhånd. Ofte kan barn få en smaksprøve og mulighet til å bidra i matlagingsprosessen, som f.eks. ved å dele opp og sortere grønnsaker og frukt. Barna hjelper ofte til med baking av rundstykker på fredagene.

Barna engasjeres i diskusjoner rundt spisebordet om hvor maten kommer fra og hvorfor det er viktig for kroppen å få i seg mat. De kan være delaktige i å hente mat,smøre selv og her øver de seg opp steg for steg etter alder/modenhet.

ENDRINGER I MATSERVERING
I juli er det ikke matservering i barnehagen. Foresatte betaler ikke matpenger denne måneden, og det er ingen ansatt på kjøkkenet. Da må foresatte sender med navnede  matpakker til både lunsj og ettermiddag, samt egen drikkeflaske.

Ved kortvarig fravær på kjøkkenet blir det servert brødbaserte måltider. Ved langvarig fravær (over en uke) blir det satt inn vikar, og enklere varmmat. Foresatte blir informert om forandringer på Kidplan.

SPESIELLE TILPASNINGER
Dersom ditt barn har behov for spesielle tilpasninger i kosthold, som matallergier, krever Solbakken en skriftlig bekreftelse fra lege eller helsestasjon.  Det er for å sikre at alle barna får alle viktige byggesteinene i kosthold som er viktige for kroppens utvikling i en sårbar alder der det er mye vekst og danning.Det brukes i utgangspunktet mye Halalprodukter, da vi ønsker at alle barn skal få samme mat og ikke begrenses i sine valgmuligheter

SAMARBEID
Vi ønsker at barna skal ha lyst til å smake, lære og kjenne at de blir mette og få oppleve matglede. Vi er avhengig av et godt samarbeid med foreldre, og ønsker gjerne kontakt ved spørsmål! Hvis dere lurer på noe kan dere ta kontakt med Kirsten på mail kjokken@solbakkenbhg.com eller på telefon 40 55 20 58.